Waarom een hondenuitlaatservice?

 

 

Hai, ik ben Angelique Versteeg en eigenaresse van hondenuitlaatservice Vagebond. Daar ben ik in 2001 mee gestart omdat ik een hond had die toch niet zo heel goed alleen thuis kon zijn. Janne heette ze, een heidewachtelmeisje. De hondenkenner raadt het al: een jachthondje. Super lief, aanhankelijk, alert, en een tomeloze energie. Na een wandeling van een uur of twee plofte ik op de bank, zij kwam met haar tennisbal aanzetten…. Spelen?

Zo kwam ik op een dag thuis en zag dat de horizontale lamellen de vorm van een zigzag hadden gekregen. OMG, wat was hier gebeurd? Uit navraag bij de buurvrouw aan de overkant bleek dat Janne nogal een feestje bouwde overdag. Blaffen, huilen en nu dus ook slopen. Mijn lieve meisje.  Wat erg! Maar hoe ging ik dit veranderen? Halve dagen werken? Thuiswerken bestond nog niet. Jee…

Er reed in de stad een hondenuitlaatservice die wel interesse had. Maar tijdens de intake bleek dat we niet op een lijn zaten. Ze zou Janne een kwartier uitlaten, eten geven en borstelen. Nou, dan kwam ze net op gang! Verdubbelen van de tijd en de verzorging weglaten was niet aan de orde.

Na een nachtje slapen heb ik besloten om zelf de hondenuitlaatservice te worden die  Janne nodig had. Een die wandelde met meerdere speelkameraadjes en minstens een uur. Janne vond het fantastisch; iedere dag op avontuur. En, wat bleek: er waren meer honden zoals Janne. De hondenuitlaatservice groeide als kool.

Toch waren dat niet allemaal honden die slecht alleen thuis konden zijn. Er waren veel verschillende redenen. Een paar voorbeeldjes:

1 je kiest bewust voor een hond, maar je thuissituatie veranderd. Je relatie gaat bijvoorbeeld over en je moet meer uren gaan werken om je vaste lasten te kunnen betalen. Je beste vriend wegdoen is voor veel mensen (gelukkig) geen optie. De buurvrouw of je vriendin willen je wel helpen om tussen de middag met Bello te wandelen, maar ik merkte bij veel klanten dat een hondenuitlaatservice meer structuur, zekerheid en onafhankelijkheid gaf. Bij een helpende buurvrouw heb je steeds het gevoel ín het krijt te staan’.

2Je hebt al een paar jaar een lieve loebas, fijn huis en een prettige relatie. Als kroon daarop ben je zwanger en helemaal gelukkig. Toch merk je dat de dagen anders zijn. Je bent meer moe bijvoorbeeld. Stiekempjes worden de wandelingen met je loebas korter. Zeker in je laatste maand. Hoe ga je dat doen als de kleine er is? Draagzak? Buggy? Gaat dat in het bos? En ben ik dan op tijd terug voor een voeding of een slaapje? Klanten die bij mij aankloppen en gebruik maken van de hondenuitlaatservice voelen zich verlicht. Jij kan gewoon moeder zijn en lekker zorgen voor je baby. Wij zorgen ervoor dat jouw lieverd even lekker hond kan zijn, kan spelen met vriendjes en rennen als Hussain Bolt .

  1. Je hebt het helemaal geregeld met je hond en je rooster op het werk. Halve dagen; perfect, kun je s middags er lekker voor hem zijn. Maar volgende week heb je een congres. Hele dag, aan de andere kant van het land….

Soms lukt het gewoon even niet en dan is incidentele opvang een oplossing. Jij een uitje, je hond een uitje. Goeie deal, toch?

  1. Je weet het nog goed. Gevallen en je been gebroken. Ooowww… hoe moet dat nu met Sophie? Je kunt niet op of om met dat gips. Ook dan is een hondenuitlaatservice een fijne oplossing.
  2. Of bijvoorbeeld Isa, mijn tweede hond en huisgenootje van Janne. Zij kon erg goed alleen thuis zijn. Lag de hele dag de binnenkant van haar ogen te bekijken. Maar ook als ik weer thuis was, of een middag vrij. Door al dat alleen thuis zijn was ze een enorm futloze hond geworden. Eenmaal met Vagebond op pad sprankelde er weer fitheid uit haar ogen. Ze deed er weer toe!

Maar wat doe je dan allemaal?

Wandelen! Eerst halen we iedereen op met de bestelbus die speciaal ingericht is om honden te vervoeren. Daarna rijden we naar ons eigen terrein. Omheind en een hectare groot, dat zijn twee voetbalvelden. Daar gaan we wandelen, met 15 tot 20 honden. Zo’n roedel is niet op een dag gevormd, maar langzaamaan bijeen gesprokkeld. Honden zijn roedeldieren, dus ze vinden het fantastisch. Overal waar je kijkt rent wel een soortgenootje. Aan prikkels geen gebrek. Rennen, stoeien, snuffelen, graven, pootje baden, ingewikkeld met een stok rondsjouwen. Het kan allemaal.

Na ruim een uur doen we een soort van cooling down en wandelen we richting de bus. Daar drinken we wat, zoeken we ons plekje voor de terugreis en de honden die nat of modderig zijn worden opgepoetst. Als we compleet zijn rijden we weer richting ons dorp en wordt iedereen thuisgebracht.

Het is dan altijd rustig in de auto. Het heerlijk dromen is vaak al begonnen voordat het Vagebondje thuis in zijn mand ligt.

Sommigen klanten vergelijken de activiteit ook wel eens met een schoolreisje. En dat ervaar ik als een fantastisch compliment. Want ik weet niet hoe dat bij jou is/was toen je nog op school zat, maar ik dat wilde ik wel iedere dag!

 

Liefs,

Angelique Versteeg

Hondenuitlaatservice Vagebond

06 47450249

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *