Mooi voorbeeld van rangorde bepalen; zo kan het ook

Wat een prachtige wandeling was het, donderdag 16 mei. Allemaal mannen had ik bij me: Björk, Derek, Dude en Bubbles. De zon scheen, een verkoelend windje deed de grassprieten wuiven. Een mooie dag om buiten te zijn als hond terwijl je baasje aan het werk is.

Bubbles kende de honden van eerdere wandelingen. Maar Derek, Dude en Bjork hadden elkaar nog nooit gezien. En bij Dude (Poedel)  en Derek (Lagotto Romagnolo) zou dat even interessant spannend worden. Ze zijn even groot, vinden zichzelf erg stoer en hebben een bepaalde trots.

Zoals u vast wel weet werken honden met rangordes en bij nieuwe ontmoetingen moet dat bepaald worden. Je kent dat wel van wandelingen in de wijk of het bos. Kom je een andere hond tegen dan moeten ze even snuffelen aan elkaar (lees: hallo zeggen) en dan begint het. Ik ben groter, stoerder, of ook: jij bent zo groot, ik doe niet mee maar blaf heel hard). Vaak loop je als baasje dan door omdat dit geen succes wordt aan de lijn. Door deze ultrakorte chit-chatpraatjes verleren veel honden een belangrijke sociale vaardigheid met allerlei resultaten van dien (blaffen, uitvallen, rijen, fixeren).

Bij Vagebond staat uitgebreid wandelen in een groep met je vrienden voorop  en dus ook kennismaken en samen spelen. Dat is het doel. Lekker rennen, dollen, snuffelen en ravotten. Björk  (Golden Retriever) had het al snel gezien: ik ben het grootst en als jij baas wil zijn, vind ik dat goed. Dus hallo allemaal, ik ga met de stok spelen. Bubbles (Heidewachtel) kende iedereen al en riep ook hallo en ging sporen snuffen.

Bij Dude en Derek ging dat dus anders. Bij deze kennismaking bleef ik in de buurt. Na het uit de bus stappen werd er al flink gemarkeerd (zo hoog mogelijk je plasje doen om je terrein uit te zetten en om te laten zien dat je groot bent) door de heren. De kennismaking ging met kwispelende staarten, maar die rangorde (ben jij vandaag baas of ik?) dat had tijd nodig. Het was zoo mooi om te zien. Geen geluid, geen gegrom, geen geblaf, trillende lippen of gehap, maar het echte werk. Stoer staan, imponeren, face to face, dicht bij elkaar, staart in de lucht en boksen. Je ziet dat ook wel in natuurfilms. Honden doen dit ook maar zoals ik al schreef vaak laten we het er niet van komen en ontwikkelen honden andere tools om snel te laten zien dat ze ‘baas zijn’ en die komen niet gezellig over. Honden die vaker in een groep zijn, een roedel heet dat bij honden, leren wel die sociale vaardigheden. En dan ziet zo’n rangordebepaling er heel anders uit. Ze kunnen dit ‘dingetje’, die rangorde, heel goed zelf op  lossen. En dat gaat echt zonder geluid, zonder kleerscheuren, maar met indruk maken. Ik laat je wat wat filmpjes zien hoe dit ging bij Derek en Dude:

Film 1: Dude (zwart) benadert Derek (wit) terwijl hij rustig even zit te krabben. Hij springt op, staat stoer en ze draaien om elkaar heel, al kwispelend. Dan komt de boks. Door wat afleiding (roepen en weer in beweging komen) houd je dit proces luchtig.

Film 2 Het gaat verder: stoer staan, groot staan, dicht bij, staart om hoog, weglopen en zogenaamd achteloos een plas doen, dat noemen we markeren. Maar zoals je ziet, het is ook een beetje een spel, de honden blijven kwispelen.

Film 3 Dude blijft proberen en druk houden, maar Derek is gaan zitten (lager nivo) en kijkt weg. Af en toe bokts hij weer om te laten zien dat hij toch echt wel stoerste is.

Film 4 Dude is het er nog niet mee eens en en blijft proberen. Derek loopt weer vrolijk rond, markeert mog wat en rol t even ontspannen in hetgras. Dan komen de andere twee ook even laten zien dat ze leuk bezig zijn.

Film 5 Het is rond. Derek is baas vandaag en Dude laat het los. Zijn ambitie is nog niet weg; hij blijft de plasjes van Derek overrulen. En ze wandelden en speelden nog vrolijk en blij verder.

Mooi om te zien hè? Toch de rangorde bepaald, maar op een rustige, gefaseerde manier met vrolijke kwispelstaarten. Sociaal hondengedrag met de hoofdletter S. Het kan dus wèl!

Heb je ook een hond en deze filmpjes bekeken. Laat hem eens wat langer snuffelen aan en kennismaken met een ander hondje. Zolang de staarten kwispelen komt het allemaal goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *